Friday, August 21, 2009

The Hidden Warrior : Shamsiah Fakeh


SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN, WARGA MALAYSIA.

tintasalsabila ingin mengukir "Memoir buat Shamsiah Fakeh"

Beliau ialah aktivis politik berhaluan kiri dan bekas Ketua Umum Angkatan Wanita Sedar (AWAS). Dia dilahirkan di Kuala Pilah, thn 1922, anak kedua drp 8 adik beradik. Bapanya seorg ahli perniagaan ttp digelar "fakeh" kerana ilmunya dalam agama.

Shamsiah mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Kuala Pilah, kemudian dihantar ke Sekolah Rahmah el-Yunusiah, Padang Panjang, Sumatera Barat. Kemudian, meyambung pelajaran di Madrasah Aliyah Islamiyah, K.Pilah.

Ketika beliau di Madrasah, beliau sudah bergiat dlm memberi ceramah utk menyedarkan masyarakat ttg perjuangan menuntut kemerdekaan. Thn 1946, beliau dijemput PKMM utk sertai parti itu dan menjadi ketua umum sayap wanita PKMM iaitu AWAS. Ketika itu, usianya baru 24 thn.

Antara tokoh wanita yg sama2 berjuang dengannya ialah Zainab Mahmud, Aishah Hussein dan Fatimah Hj Abu Kassim. Atas nama AWAS, mereka menjelajah seluruh pelosok tanah air utk membangkitkan semangat merdeka.

Di bawah pimpinan Shamsiah, AWAS menyertai gabungan Pusat Tenaga Rakyat-All-Malayan Council of Joint Action (PUTERA-AMCJA), mengadakan perhimpunan dan kongres wanita, dan berusaha menyatukan tenaga wanita melayu setanah air termasuk Singapura.

Shamsiah dan ahli2 AWAS mengambil bahagian dalam rapat umum dan perarakan yg dianjurkan oleh Pembela Tanah Air (PETA) di Temerloh pd 1948 utk menentang penjajah British.

Apabila British isytiharkan darurat, PKMM dan AWAS diharamkan, Shamsiah diburu. Untuk menyelamatkan diri, dia bersama2 rakan seperjuangannya berundur ke dalam hutan dan menyertai Rejimen-10, pasukan gerila Melayu yg dipimpin oleh Abdullah C.D.

1953, beliau bersama Rejimen Ke-10 ke sempadan Malaysia-Thailand. Kemudian ke China, kemudian ke Jakarta.

Setelah Sukarno digulingkan dlm peristiwa Gestapu (1965), Shamsiah ditangkap dan dibuang negeri ke China.

Inilah susur galur seorg wanita hebat, yg berani berjuang atas nama kebenaran.

Patutkah kita melupai jasa beliau yg terlibat dalam mewarnai jalur2 kemerdekaan?

~Anjeruby~

1 comment:

Pak Chu Car (Apih) said...

walaupun mereka haluan kanan atau kiri mereka tetap sama sama memerdekakan negara kita pada hari ni.. tapi sayang semangat tu hanya bertukar kepada zaman hiburan sahaja... kenapa? takda semangatkah anak anak muda masa kini?

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...