Tuesday, December 21, 2010

Segmen : Menyusun BLOG paling pantas






7) http://hannaiymeera.blogspot.com/

Pahlawan Blog

Terkejut...bila bukak blog tgk follower bertambah berganda2.
Terfikir...
Ingin berterima kasih kpd yg sudi menjadi follower.

Maka, AA akan buat award (maafla amik idea proton)






Blog Tuah


Blog Jebat


Blog Lekir


Blog Lekiu


Blog Kasturi


____________________________________________________________________

Sila nyatakan kenapa blog itu perlu mendapat award tersebut.
Contoh: saya undi blog AA sebagai blog Tuah kerana menurutnya, bakal anak kucingnya akan dinamakan dgn nama Tuah.

Boleh undi blog sendiri/blog org lain.

Yang tak tersenarai, boleh apply utk disenaraikan.


01.01.11 ----> akan diumumkan siapa yg akan dapat award ini.




Off to Research Proposal Presentation

Berdiri di rostrum

Di hadapan anda ada banyak pasang mata yg memandang.

Di barisan akhir kerusi di dewan seminar.
Beberapa orang panel penilai.
Semua bertaraf Professor, Assoc. Prof, Assist. Prof, Dr.
Semua memandang anda!

Maka, present lah anda akan research proposal anda itu.

(ini baru proposal utk buat research...belum hasil research lagi)

Gud Luck semua!!!


Control debaran itu,

Thursday, December 16, 2010

A Second

Gaya pelajar kesihatan tajaan PETRONAS di bawah KEMENTERIAN PERTAHANAN MALAYSIA sesi 07/11

(maaf terpaksa mention, kerana kami selalu ditanya, siapa kami sebenarnya)











Cameragirl: Hajaq

Pemenang AA's 1st Giveaway

Maka tiba masanya untuk AA umumkan pemenang!!!

AA 1st Give Away
Due date : 15hb Disember 2010


..
..
..
..



Yang tak berjaya jadi 1st top 10 tu, takpe, jangan sedih2...
InsyAllah AA akan buat GA lain sempena AA dapat 'gaji' nanti =)

Tapi AA nak ucap time kasih sgt2...sbb sokong AA.
Korang semua memang follower yang superb!



To; Miera

please email me @ airbender04220@gmail.com
..full name
..full address
..full phone number
..t-shirt size (to predict the size of handsock)
..your favorite colour

Wednesday, December 15, 2010

Hadiah Hebat Untuk Yang Sudi Sahaja

Erm, agak2 hadiah ape yg hebat sangat ni ye?

..
..
..

Actually hadiah HEBAT ni bukan AA nak bagi.

Tapi Pemberi yang HEBAT yang ingin memberi hadiah HEBAT kepada kita semua.

Syarat?

..
..
..

Sesiapa yang sudi sahaja akan diberi hadiah.
Yang tak mahu, tidak akan diberi la.


......Sesiapa yang sudi menambah amalan sunat iaitu berpuasa pada 9 dan 10 Muharam.....


(sempena hari Tasu'a dan hari Asyura)

Kalau di Malaysia, tarikhnya ialah pada 15 dan 16 December 2010.

Ingin tahu kelebihannya?

Tuesday, December 14, 2010

Kasut Untuk Diderma





Semua saiz 6 dan elok2 belaka.
Tapi nak derma kt mana ye?


Friday, December 10, 2010

Panduan Menambat Hati Bakal Mertua

Assalamualaikum.. would like to share this info ..hopefully it would help to
improve our relation with in-laws. For single person..perhaps you could read it
as a preparation for your future... :).

"Sebaik sahaja selesai diijab kabul, secara rasmi kita menjadi miliknya.
Kalau dulu hanya sebagai kekasih, tetapi kini sebagai isterinya yang sah.
Namun kita sebenarnya bukanlah hanya berkahwin dengan dirinya, bahkan juga
seluruh anggota keluarganya.

Bagi yang sudah biasa bertemu dengan mertua sebelum berkahwin, tentu tidak
menjadi soal. Bagaimana bagi yang tidak pernah bertentang mata dengan keluarga
mertua? Pasti diselubungi rasa bimbang, apatah lagi bila memikirkan cara untuk
menyesuaikan diri dengan mertua.

Bagi menangani masalah tersebut, pastikan anda menyiapkan diri dengan
beberapa tips yang diberikan. Persediaan diri sebenarnya bukan hanya bermula
selepas sah bergelar isteri, seeloknya sedari awal pertunangan lagi. Kalau kena
gaya dan caranya, tidak mustahil anda akan jadi menantu kesayangan.

1. Sebaik sahaja anda sah sebagai tunangannya, mulakan berkenal kenalan
dengan keluarga mertua. Andai tinggal berjauhan, hubungilah mereka melalui
telefon sekadar untuk bertanya khabar. Jika duduk berhampiran, cuba sesekali
luangkan waktu berkunjung ke rumahnya.

2. Ketika berkunjung, bawalah buah tangan bersama. Sekurang-kurangnya dengan
membawa kuih ataupun buah-buahan. Tetapi lebih elok jika anda membawa sesuatu
yang boleh dibuat cenderahati. Misalnya dengan memberikan sepasang kain sebagai
tanda kenangan.

3. Kenali sikap sebenar mertua anda. Tanya kepada pasangan anda, apa yang
disukai dan dibenci oleh mertua. Jika anda tahu apa yang disukai dan
dibenci, secara tidak langsung ini boleh memberikan persediaan ketika sudah
menjadi ahli keluarganya kelak.

4. Setelah berkahwin, jangan sesekali anda memarahi anaknya dihadapan
mereka. Keadaan ini memberikan gambaran sebenar sikap anda terhadap anak
mereka. Situasi ini mungkin akan menimbulkan kebencian dihati mertua.


5. Setiap kali bertandang, cuba mengambil hatinya dengan bercerita tentang
pengalaman lucu yang boleh menghiburkan hatinya. Jangan lupa bercerita dengan
sepenuh perhatian agar dia tidak rasa jemu. Ingat, jangan pula anda bercerita
sesuatu yang dianggap bodoh dan boleh memalukan diri sendiri.

6. Berkongsi minat dengannya. Kalau dia gemar bercucuk tanam, anda juga
harus belajar bercucuk tanam. Kalau dia gemar memasak, tidak salah anda cuba
belajar memasak daripadanya. Tunjukkan yang diri anda betul-betul berminat
dengan apa yang disukai. Bagaimanapun anda dinasihatkan jangan belajar sambil
lewa kerana mungkin dia beranggapan anda tidak serius.


7. Apabila tiba hari-hari penting seperti ketibaan Hari Ibu, Ulang Tahun
Perkahwinan, Hari Bapa dan Hari Lahir, jangan lupa menelefon mengucapkan
sesuatu. Lebih baik jika anda berkunjung ke rumahnya dengan membawa hadiah.
Atau anda juga boleh membuat kejutan dengan mengadakan majlis untuk mereka.

8. Paling penting, jaga pertuturan anda. Jika sebelum ini anda seorang yang
'mulut lepas', anda dinasihatkan agar menjaga pertuturan anda. Kata orang,
kerana mulut, badan binasa. Jadi berhati-hati ketika menuturkan sesuatu di
hadapan mereka. Jangan sampai menyinggung perasaan keluarga mertua.

9. Setelah selesai majlis kenduri, pastikan anda ringan tulang membantu
mengemaskan apa yang patut. Terutamanya jika kenduri dilakukan dengan
memasak sendiri. Pasti banyak barang yang patut dibasuh seperti periuk,
kuali, gelas atau pinggan mangkuk. Walaupun anda keletihan, tetapi cuba
sibukkan diri dengan menolong apa yang patut. Tetapi jika majlis dilakukan
secara katering, cubalah mengemas apa yang patut di dalam atau luar rumah.

10. Akhir sekali, cuba mengasihani keluarga mertua seperti anda menyayangi
keluarga sendiri. Anggaplah mereka sebahagian daripada darah daging sendiri
supaya hubungan akan bertambah mesra dan berkekalan hingga ke akhir hayat.

Walaupun jika ditakdirkan anda tiada jodoh dengan anak mereka, pastikan anda
sentiasa menghubungi sekadar bertanya khabar."

** Menyentuh pada perenggan akhir .. lazimnya.. ramai yang bersikap.. satu2
perceraian di antara mereka..bererti.. berakhirnya tali silaturrahim diantara
menantu dan mertua.. Mungkin masing2 punyer pendapat dan alasan tersendiri
mengapa ianya terjadi... tetapi pada pendapa cek...sebolehnya.. jangan kita
putuskan silaturrahim yang telah terjalin..Tak menjadi kesalahan kan, sekiranya
kita tetap bertanya kabar pada orang tua yang melahirkan pasangan kita
(walaupun tidak lagi bersama)sebagai terima kasih or maybe sekadar menghormati
orang yang lebih tua..




Wednesday, December 08, 2010

Dalam Hati Ada Taman

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Permudahkanlah jalan bg mereka2 yg inginkan keredhaanMu, ya Allah.

Permudahkanlah mereka menggenggam cinta mereka setelah Allah & Rasul.

Sleep Mode

Salam.

Lame x update blog.
Sleep mode ok.
Sebab laptop tertinggal, broadband sengaja ditinggalkan sbb tak bayar bil. Hee.

Ni pun pinjam laptop dan broadband Incik Com.
Nasib baik dia oncall hari ni. Boleh mendominasi barangan dia.

Thanks Incik Com!

Friday, December 03, 2010

Siapa Dah Bertunang?

Q: Untuk berkahwin, apakah ciri2 pasangan?
A : 1st skali, bg perempuan, ciri2 pasangan mestilah lelaki. Bagi lelaki, ciri2 pasangan mestilah perempuan. Bukan apa, zaman skrg kan, ramai je kan perempuan kawen ngn perempuan (lesbian) dan lelaki kawen dgn lelaki (gay)!


Thursday, December 02, 2010

Bahasa Terengganu Bahasa No 2 Dunia


Ada kajian mengatakan bahawa bahasa Perancis ialah bahasa no 1 dunia.

Tapi, actually, kalau diikut vocabulary dan seni bahasa, BAHASA ARAB ialah bahasa no 1 dunia.
Kerana 1 patah perkataan bahasa arab, membawa maksud yang pelbagai.
Contoh : yadun (tangan).

Kalau bahasa melayu, tangan merujuk kepada tangan lah kan.
Tapi bahasa arab, yadun digunakan utk tangan, tombol pintu, dan sebagainya yg berkaitan dgnnya.
Unik kan?

Selain itu, bahasa arab juga banyak menggunakan taukid (bahasa penguat).
Jika membaca alQuran dan memerhati akan maksudnya, tentu kita semua akan taajub dgn keindahan bahasa tersebut!

Jika bahasa arab bahasa no 1.. bahasa apakah bahasa no 2 dunia?

Ya, bahasa Terengganu!

Bahasa terengganu juga menggunakan kaedah taukid yg banyak.
Jika merujuk kepada benda yang berwarna hitam, org KL tentu hanya akan menyebut hitam. Contoh : batu itu hitam

Tapi, bahasa no 2 dunia ini pula, ada seni taukidnya.
Seperti
"Hitam beletung batu itu"
"Batu itu berwarna hitam belegam"

Tengok, indah kan taakid bahasa Terengganu?



Maka, banggalah mengguna loghat Terengganu!

~Saya org ganu~

Bila Si Dia Bertanya


Bila si dia bertanya

Ehem ehem...agak2 siapa 'si dia' yang bertanya pada AA nih?

Hoho...bukan 'si dia' AA's Mr. Right..
Si dia ialah uncle BEN. Huh! (Hee)




  • Pada pendapat anda , apakah yang perlu ada dalam sesebuah blog ?
Mesti ada URL! Shout box pon perlu sebab AA suka tinggalkan jejak kat situ.


  • Bagaimanakah anda mempromosikan blog anda ?
Beli ruang iklan kat harian metro...(tipu je). Of course blogwalking. Buat GA. Buat promotion free new bloggers dlm blog AA walaupun diorg tak minta.


  • Blog bagaimanakah yang anda tidak suka masuk ? dan kenapa ?
Blog yg lambat utk dibukak. Tak larat eden nak menunggu. Tambah2 kalau internet slow.


  • Jika anda masuk ke sesebuah blog , bahagian manakah yang akan menarik perhatian anda ?
Shoutbox! =p


  • Apakah kata kata semangat yang boleh anda berikan buat blogger yang mana semangat mereka telah jatuh akibat dikritik hebat oleh pembaca ?
Alahai, buat tak tau jer...


  • Blog bagaimanakah menjadi pilihan anda ..
Semua jenis.

Ust Azhar Oiiii...

Kenal dop sape nih?
Sape2 org ganu hok dop kenal, memang jakun la.
Sebab, die nih, org bukan ganu pon ramai hok kenal..
(Ops, entry loghat ganu doh pulop)

Ni bukan pengganas.


Ini ustaz azhar yg sempoi!

Die amik mane dop tahu senapang tuh.
Yang penting, ustaz azhar suka amik gambo.
Jangan main2 ngan photo snap die.
Dop caye gi la ke web die hok ade gambo banyok2 hok die tangkap.
Comel2 blake!

Kalu nok dengar ceramah die pon, pergi la kat youtube. Belambok! (Banyak yg teramat sangat).


Wednesday, December 01, 2010

BR : Kenangan Darjah 1 Bersama Zack Zukhairi



Salam.

Pernah baca tak blog zack zukhairi?




Kalo sape2 yg belum pernah baca blog ni, boleh la terjah dgn kadar segera.
Sebab ape?
..
..
..
..

Sebab tgk la follower dia.

13 670!

Masuk la dan baca.
Apa yang unik sgt dgn blog zack ni.
Serius, AA kalau baca blog zack, mesti ketawa terkekeh kekeh.
Ia bukan lawak bodoh, tapi zack memang pandai membuat kita ketawa dgn gaya penulisannya.

Terutama memori zaman darjah 1.
Macam entry ni:




Memori zack sama dgn memori AA. Sebab kitorg kan sebaya. Kire kami ni batch yang sama, yang berkongsi zaman kemodenan teknologi yang sama la..

..
..
..

Memang zack dah lama x menulis. Dia dah balik Malaysia n dikatakan dia tak online sebab kat kampung dia, takde internet.

Even though zack dah lama tak update, blog dia sentiasa dilawati org. Kadang2 mencecah 50 orang dalam 1 masa!


Tuesday, November 30, 2010

Best Blog!

(utk pemilik blog yg tersenarai di bawah, boleh ambil kalau mau...kalau x mau, biarkan aje ia di sini..hik2)


Salam.

Hari2 berlayar dalam blog.
Antara blog2 yang tidak ketinggalan utk dibaca!



Memang best la blog diorg ni!

2 thumbs up okeh?


~penyerbu~

Say Hi To New Bloggers (3)

Wah...dah edisi ke-3!
Memang hebatlah blogger2 baru nih.
Sambil siap2 nak pergi kerja, AA nak wat entry buat new blogger yang mengaku die tu baru.
(Hik, just kidding, ok?)

Blogger2 yang dh berusia..
Mari support adik2 baru kite nih.
Dan bagi tunjuk ajar pd mereka.
Sayangi mereka. Timangi mereka..Oh, bau bucuk la baby blogger nih..


Confirm diorg ni semua new bloggers yang aktif!

Jom say hi to them.
Moga diorg semua suatu hari nanti berjaya menjadi seorg blogger yang gemilang!

..
..
..
..
..
..

Sape lagi new blogger yg nak join entry promotion free ni?
Boleh [klik] sini.
..
..
..
..
..
Nak tengok list new bloggers yang len?
Meh sini....



~sakit jari AA wat entry nih..hik2~

Kucupan Akhir

Sedih kot bila org tersayang dan paling disayangi tetiba pergi meninggalkan kita buat selama-lamanya. Tanpa amaran!

Sungguh mati itu pasti! Dan org yg paling bijak ialah org yg sentiasa ingat mati. Malaikat izrail akan datang, tanpa ketuk pintu pun...Dan diriwayatkan, dalam sehari, lebih 70x malaikat izrail akan dtg menziarahi kita (sama mcm kita blogwalking la). Sebab tu Nabi pesan, bykkan istighfar.
Alangkah malunya semasa lawatan drp Izrail, kita masih bergelak sakan ketawa berdekah2..kerana hakikatnya, mati itu satu kesedihan buat manusia2 yg kureng amalan spt kite nih.

Kasih isteri sampai ke syurga.
Kasih suami, tanah kubur masih merah, terus kawen len (betul ke? need explaination drp Encik Ben..hik2)

Oh
Moga kasih sayang kekal hingga ke syurga
Mati tetap mati.
Tapi bercinta di syurga itu lebih indah.


~yang mencintaimu~

Monday, November 29, 2010

Panas!

Salam.

Malam ni rase panas sgt.
Bukan panas mcm xde angin tu.
Tapi rase macam panas terbakar (burn).

Tetibe, dtg dlm kepala.
Oh, takkan sebab ubat chemo tu?
Takkan sampai mcm ni skali rasanya.


Oh, AA bukan pesakit kanser.
Tapi tadi, AA ade discard ubat chemo drp patient.
AA siap pakai glove dah tadi.
Tapi skrg, AA dh rasa side effect chemo tu.
Walaupun AA just discard sahaja.

Kuatkan ubat chemo tu?

Banyak side effect chemo ni.
Bukan hanya pada patient, tp caregiver pun akn dpt juga.
Tapi semua bergantung pada kekuatan badan masing2.

Mahal tau ubat chemo ni.
Utk beberapa cycle, boleh mencecah berbelas ribu ringgit!

Kesian pd patient.
Sebab tu kite kene support diorg.
Mental, fizikal, emosi & spiritual!


~kita takkan empathy pada seseorg melainkan jika org itu ialah kita atau org yg terdekat dengan kita~

Say Hi To New Bloggers (2)

Ni edisi ke-2 plak. Cepat2 kite say hi to them ok??

setakat ni dulu. nak solat dhuha dulu.

Jangan lupe, terjah blog diorg and say "hi!!!!!"



~sayangilah blogger2 baru, kerana pasti diorg akn sayangi anda~

Contact Lens Free 3 Hari


Tak perasan pon selama ni tentang iklan nih.

Bila tengok blok eikieyn, baru perasan rupanya sape yang klik kat sini, isi segala bagai form, akan dapat lens free selama 3 hari.

Jom cepat2.
Siapa tak suka benda free kan?...

AA: Active Blogwalker!

Salam pagi Isnin.

Terharu la, pagi2 bangun, bukak blog....

Ade ramai blogwalker yg sangat setia dgn hobi diorg nih.
Diorg semua blogwalking kt blog kite, dan up kan traffic kite.
Tanpa diorg, siapa la kite kan??




Bagi AA... nilah 5 org blogger yg rajin berhobi blogwalking nih:




4) AUR


Kalo korang tak percaye, singgah la kt diorg nih. Sure diorg akn singgah balik n hari2 kot diorg akan blogwalking!
..

..

..

..

..

So, korang ade tak blogwalker yg setia kt blog korang?

Takkan taknak appreciate diorg?

Well, kalo korang nak appreciate diorg, join la entry nih...





Cara2:
1) Wat entry tajuk nih (AA: Active Blogwalker!)
2) Letak gambar entry nih (yg kat atas ni, gambar footsteps tuh)
3) Minima 5 org blogwalker yg korang iktiraf sbg aktif n link kan (sebab nnt sape2 yg tgk entry ni, die tentu la nk blogwalking kt blogger yg active blogwalking tu kan)
4) Bgth la AA yg korang dh wat entry ni. Sbb AA nk jenguk gak manusia yg rajin berjalan tu..

Tu je.




AA tak kesah je korang nak follow AA atau tak. Takde paksaan, ok! =p
Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...