Thursday, November 26, 2009

Cinta Tanpa Noktah


Sedih ma baca blog hajaq. Pengalaman masa kat NICU. Eden kat paed, gynae n neuro. Xbanyak sangat la cite2 menyayat hati ni…


Cuma, bila duk tulis pasal neuro ni, teringat plak kat satu2nya patient neuro eden. X ingat dah aih nama sapa (kalau ingat pon, mane bleh tulis nama dia). Agak teruk gakla…xcident.coma.xsedar.


Cuma, eden sangat terkesan time part wife dia nangis, sbb doc kata, xleh nak buat pape dh kat spital ni. Kene bawak balik rumah. Wife dia nangis sbb xtau cane nak jaga husband dia kat rumah nnt. Yela, dgn coma, wayar sana-sini. Kalau eden jd dia pun, eden gerun. Dahla anak sorg je, kecik lagi. Mmg xdak sedara mara yg duk dekat2. hmm…Rasa beruntung sangat amik nursing, sbb eden belajar cara jaga org sakit, jadi kalau berlaku apa2 pada family sendiri, insyAllah eden akan apply semua ilmu yg pernah eden belajar =)


Masa eden masuk bilik patient tu, nak amik observation n GCS, eden tengok wife nangis. Eden tau dah, sbb b4 tu wife ade cakap kat eden pasai ni. Anak dia tengah solat waktu tu. Pandainya depa didik anak..rajin solat. Ish..zaman skrg, susah na nak didik anak rajin solat.huhu. Eden xtau nak buat apa, yg eden tau, eden sebagai nurse, tugas eden bukan stkt amik observation. Jiwa patient and relatives pun tanggungjawab eden jugak.


Eden recall balik teori2 yg eden blaja. Apa guna bayaq mahal2 tp x practice kan (hehe..teringat nasihat eden kat junior2 shahputra yg posting skali ngan eden satu waktu dulu). Eden guna therapeutic touch. Eden letak tangan eden atas bahu wife tu…"I lend u my shoulder.."kata dalam hati ja..malu aih nak habaq..hehe..


At least, eden boleh tenangkan dia. Alhamdulillah, ok la sket wife tu..tp eden tau, masih ada baki2 sedih dlm hatinya. Betulla…berat mata memandang, berat lg bahu y memikul.


malangnya. eden x dapat nak membantu sepenuhnya kerana eden terpaksa ambil MC 2 hari. Demam panas. Bila menulis kisah ini, terfikir mcm mana nasib keluarga itu. Ya Allah, kuatkanlah hati mereka dlm menempuh ujianMu. Kuatkanlah semangat wife itu, dlm menyempurnakan tanggungjawab dan kasihnya sbg seorg isteri.


Semalam, ada sesorang menanyakan eden soalan praktikal sebegini. Dan buat insan yg bertanya itu, ketahuilah, inilah jawapan eden. Eden ingin contohi wife itu. Isteri solehah ialah isteri yg akan menyempurnakan kasihnya dlm tika susah dan senang =)


~Anjeruby~

5 comments:

jajajarrr said...

ni awat turn 360 degree ckp utagha ni? haha bahana melayan cik piya ehh =)

AnjeRuby a.k.a Kak Abell said...

campuq..utagha+nogori..hehe

Raudhatul Nadwah said...

nak jadi org noghori ko ni? nway, moga cita2 menjadi wife solehah tercapai di sampg suami soleh... ameen. =)

AnjeRuby a.k.a Kak Abell said...

syukran...doa utk saudari juga =)

Anonymous said...

Кажется, это подойдет.

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...