Monday, October 19, 2009

Jiwa Seorang Amil

"Demi jiwa serta penyempurnaan ciptaannya, maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasiqan dan jalan ketaqwaan. Sesungguhnya beroleh kemenanganlah mereka yang menyucikan jiwanya dan beroleh kerugianlah mereka yang mengotorkannya."

Surah Asy-Shams : 7-10

"Sungguh, Kami telah menunjukkan kepadanya jalan yang lurus, ada yang bersyukur dan ada pula yang kufur."

Surah al-Insaan : 3

Jalan ini entah di mana hujungnya. Dia telah menunjukkan jalan yang lurus. AlQuran dan asSunnah telah diberikan sebagai signboard menuju ke destinasi. Amilin, bukan sahaja perlu mengikut penunjuk2 arah ini dlm menuju ke destinasi, tetapi kenderaan yang dinaiki perlulah cukup minyak, dan mampu menuju hingga ke akhir jalan. Bermaksud, amilin bukanlah hanya perlu membuat keputusan yang betul dalam memilih keputusan, tetapi perlu ada stamina dan skill dalam memastikan mrk tiba di destinasi akhirat yg abadi.

Kemahiran dan stamina inilah yang boleh menjamin sedikit sebanyak seseorg amil itu supaya tidak diserang stroke di tengah jalan.

Maka, Alquran telah memberi panduan apakah skill dan stamina yg perlu ada dlm jiwa seorang pejuang. Beruntunglah sesiapa yang mengambilnya sbg panduan hidup dan merugilah bg seorg pejuang itu jika hanya pandai membaca bahkan melagukan kalam2 alQuran, tetapi tidak mentadabbur dan mengambilnya sebagai signboard kehidupan.

MODUL QURANI :

Added value yg perlu ada :

(1) Beriman
(2) Beramal soleh
(3) Suka menasihati

Demi masa ! Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh dan berpesan – pesan dengan kebenaran serta berpesan – pesan dengan kesabaran .

Surah Al – Asr : Ayat 1 – 3
(4) Istiqamah


Sesungguhnya orang – orang yang berkata Tuhan kami ialah Allah kemudian beristiqamah , nescaya berlumba – lumba turun ke atas mereka para malaikat lantas berkata : Janganlah kamu takut dan janganlah kamu berduka cita malah bergembiralah dengan syurga yang dijanjikan kepada kamu .

Surah Fushshilat. Ayat : 30Dan tatkala orang – orang yang beriman menyaksikan kehadhiran pakatan musuh yang besar lalu mereka berkata : Inilah suatu yang pernah dijanjikan oleh Allah dan rasulNya kepada kita , dan telah benarlah Allah dan RasulNya dan tidaklah bertambah di dalam jiwanya melainkan keimanan dan penyerah diri kepada Allah swt. Sebahagian dikalangan orang – orang yang beriman , tokoh yang telah benarlah janji mereka dengan Allah , maka sebahagiannya telah gugur sebagai syuhada’ membenarkan janjinya dengan Allah sementara sebahagian yang lain pula sedang menunggu giliran dan sekali – kali tidak mereka menukar janji mereka .

Surah Al Ahzab . Ayat 22 – 23
Orang – orang yang menyampaikan risalah – risalah Allah , mereka hanya takut kepadaNya dan mereka sedikit pun tidak merasa takut kepada seseorang selain Allah swt. dan cukuplah Allah swt. sebagai Tuhan yang membuat perhitungan.

Surah Al Ahzab . Ayat : 39

(5) Tidak takut celaan orang yang mencela ( bersedia menerima kritikan )

(6) Tidak gentar menghadapi risiko . ( tahu bagaimana mengurus risiko . )

(7) Berani mencuba . ( tidak prejudis )

(8) Semangat mahukan perubahan . ( tidak statik atau kaku )

(9) Tidak memusuhi idea - idea baru atau pendekatan - pendekatan baru.

(10) Tidak membezakan tugas atau terlalu memilih kerja.

(11) Tidak emosional sebaliknya bertindak rasional .

(12) Tegas dan tidak mudah merajuk.

(13) Memberi dan menerima .

(14) Menunaikan hak orang lain dan tanggungjawab diri sendiri .

(15) Bersikap tolerensi terhadap pandangan orang lain dengan tidak menyangka hanya pendapatnya sahaja yang betul .

(16) Mengutamakan syura daripada pendapat sendiri .

(17) Optimis dengan kemenangan Islam .

(18) Memiliki fizikal yang baik , minda yang cerdas , prinsip yang berwibawa dan disiplin yang baik .

(19) Pengaruh dan penerimaan masyarakat terhadap peribadi dan perjuangannya .

Wahai orang – orang yang beriman ! Jadilah Pembantu Allah ( orang – orang Allah ) sebagaimana telah berkata Nabi Isa ibnu Maryam as. Kpd pengikutnya , siapa yang sedia menjadi pembantuku untuk menegakkan agama Allah , berkatalah pembantunya , kamilah penolong agama Allah ! Maka beriman sebahagian dari kalangan bani Israel dan sebahagiannya kufur . Lalu diberi sokongan kemenangan akan orang – orang yang beriman ke atas musuh – musuh mereka dan akhirnya jadilah mereka golongan yang beroleh kemenangan .
Surah As – Soff . Ayat : 14


~Anjeruby~

No comments:

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...