Wednesday, October 27, 2010

Mana Cermin Ajaibku?

Susah hidup tanpa cermin!

Tak boleh nak picit "jururawat" bagi pompuan.
Tak boleh tgk janggut kambing bagi lelaki.


ni bukan cermin, ni botol ayaq.

Tapi cermin pun ade macam2 jenis.

Bila tgk cermin dalam bilik, nampak mcm kurus.
Tapi tengok cermin dalam tandas, macam tembam la pulak.
Tengok cermin tepi jalan (terutama dekat parking lot) nampak macam cacat je...bulat, hidung kembang!

Cermin pun menipu!

Orang kata:
"Kawan yg baik mcm cermin. Die akan tegur bile kite buat salah."

ni lagi lah bukan cermin. ni seekor Aaron, tertidur setelah letih mencari cermin.

Tapi cermin pun menipu, bagaimana?!

Tapi mcm2 mana pun kita perlukan cermin. Untuk evaluasi penampilan diri.

Kesimpulan, macam2 mana pun, kita perlukan teguran orang.

ni cermin paling besar. boleh tgk tinggi ke rendah...jadi tak boleh la nak perasan tinggi =p

Sebab kita ni, kebanyakan syok sendiri.
Buat salah macam tak buat salah.

Maka, saling menegurlah!

Kalau hidup tak bercermin, bagaimanakah???
Mungkin ade yang berbedak seperti hantu tapi akan syok seperti ratu, kan? =p


Mirror, mirror, on the wall,
Can't you show me tall and slim?
Mirror, mirror, on the wall,
Must I look so bloody grim?

Mirror, mirror, on the wall,
You're distorting my poor waist!
Mirror, mirror, on the wall,
And why the heck am I defaced?

Mirror, mirror, on the wall,
Why have I a double chin?
Mirror, mirror, on the wall,
And what's the stupid, goofy grin?

Mirror, mirror, on the wall,
Pointless asking ‘Who’s the fairest-?
More bloody likely, 'Who’s the queerest? ’
Now look, I paid a big bucks for thee,
So why can’t you be nice to me?

Mirror, mirror, on the wall,
Who’s the fairest of them all?
Me, you say? Ah, that's better -
Mirror, mirror, bloody fibber!

8 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

cermin oh cermin! :)

~perempuan berduka~ said...

mirror mirror in the wall...who in the land is most beautiful???hee

munirah yusof said...

erm..suka dengar pasal cermin..pantang diri ni tengok cermin..mesti berhenti..qoute kata k shahida..''tengok la cermin dan insaflah..muka ini akan dihisab dan dimamah tanah suatu hari nanti..mga2 amalan yg baik jadi pendinding

~perempuan berduka~ said...

betul tu munie....tengok2 cermin tu, jangan lupe baca doa...moga2 Allah cantikkan akhlak kite spt mana Die cantikkan penciptaan kite

soffea said...

ya. sokong anda. cermin amat2 lah penting dlm idup. sbb dgn cermin kite dpt 'perhati' diri kite betul2 ;)

~perempuan berduka~ said...

soffea, agak2 bagi lelaki, cermin tu penting ke x yer? =p

..::بشرى::.. said...

sht je kak..akk tu yg lama xdgr cite..npe berduka kak?xmo la duka2..nk knl ke ust tu kak?huhu..sila isi borang ye..hoho

~perempuan berduka~ said...

busyro : xde la berduka sangat dik....perempuan berduka ni, adaptasi drp lelaki berduka dari tanah rencong, laksamana sunan...

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...