Tuesday, October 09, 2007

Taqabbalallahu Minna Wa MinkumAlhamdulillah, hari ini sudah hari ke-27 kita diberi kesempatan merasai halwah Ramadhan. Sudah ramai sahabat2 saya sekarang sedang menjalankan ibadah puasa bersama keluarga masing2. Alangkah indahnya dapat berbuka puasa bersama keluarga tersayang!

Bahang Aidilfitri juga makin panas terasa. Sana sini lagu raya berkumandang. Lebih hebat dari seruan azan. Realiti masyarakat Islam Malaysia. Lebih agungkan Aidilfitri berbanding 10 malam terakhir Ramadhan.

Bukan salah meraikan Aidilfitri, malah kita digalakkan kerana Aidilfitri adalah simbol kejayaan sejarah Islam. Simbol kemenangan dalam Ghazwah Badar. Tanda kemenangan Islam melawan puak kuffar yang bersekutu dalam Ghazwah Khandaq/Ahzab.

Namun, kita perlu ingat...Aidilfitri bukan hari utk bermewah2 tp ia adalah hari utk bertakbir sebanyak2nya.

"Apabila telah datang kepadamu pertolongan Allah dan kemenangan. Dan kamu melihat ramai org berbondong2 memeluk agama Allah. Maka, bertasbihlah dengan penuh kesyukuran kepada Tuhanmu dan mohonlah keampunan. Sesungguhnya Dia Maha Menerima taubat."

Inilah apa yang Allah ajar kepada kita. Mendapat kejayaan, raikan ia dengan memujiNya.

Kita sebagai manusia yang telah diberi sedikit kefahaman Islam ini tidak seharusnya sama2 meraikan Aidilfitri sepertimana org kebanyakan. Sambutlah ia dengan sederhana. perbanyakkan ucapan "TAQABBALALLAHU MINNA WA MINKUM" kepada sesiapa yg kita temui. Moga2 dengan ucapan itu, segala amalan kita pada Ramadhan lepas diterimaNya. Alangkah malang jika puasa, terawih, iktikaf, tadarus dan qiamullail yang kita lakukan dicampak semula ke muka kita ibarat seperti dicampak kain buruk...

Barangsiapa bangun beribadah pada malam dua Hari Raya dengan mengharapkan keredhaan Allah maka hatinya tidak akan mati pada hari matinya segala hati.” Riwayat Ibnu Majah dan Tabrani.

TAQABBALALLAHU MINNA WA MINKUM

No comments:

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...