Sunday, December 28, 2008

Aduhai Perantau...


ADUHAI PERANTAU
“Wahai anak2 Terengganu di perantauan…
Tidakkah engkau (wahai Muhammad) perhatikan bagaimana Tuhanmu telah bertindak terhadap pasukan bergajah? Bukankah Dia telah menjadikan tipu daya mereka itu sia2? Dan Dia mengirimkan kpd mrk burung yang berbondong-bondong, yang melempari mereka dengan batu dan tanah liat yang dibakar, sehingga mereka dijadikanNya seperti daun2 yang dimakan (ulat).
Surah al-Fiil, 1-5
Pulanglah ke pangkuan Islam di Terengganu biarpun terpaksa berjalan kaki, hatta jika perlu merangkak dengan kedua jari sekalipun, kembalilah untuk melunaskan janjimu.
Tidak terasa terhinakah apabila org luar yang tiada kena mengena bertekad menghancurkan Islam di bumi darul Iman tercinta ini?...
-TUAN GURU HAJI ABDUL HADI AWANGSaat terbaca warkah ini, hatiku terasa gentar… janji.. janji yang perlu dilaksanakan..
Wahai anak perantau, pulanglah, bekerja untuk Islam. Biarpun sumbanganmu terlalu sedikit, pulanglah utk memberi semangat kepada pejuang2 yang lain.. kerana, bukan kemenangan yang akan dipersoalkan Allah kpdmu, tetapi yang akan dipertanyakan ialah adakah kamu berusaha atau tidak…
Ingat kisah NABI IBRAHIM a.s dibakar dengan api yang marak menyala? Bagaimana seekor burung mengambil air dengan paruhnya yang kecil, kerana mahu memadamkan api yg besar itu…lantas ditertawakan oleh seekor gajah..apa jawapannya? “Sekurang2nya aku punya jawapan apabila aku dipersoalkan kelak…”

No comments:

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...