Monday, August 11, 2008

Agamaku Dicabar Lagi....!

Terkejut bila mendengar kisah ini. Forum "Masuk Islam" anjuran Majlis Peguam dibuat secara terbuka. Semua musuh2 islam bergabung. Puak2 Artikel11, IFC, semua bergabung tenaga menghentam Islam.


Lemahnya kita...Terbukanya kita...


Adakah itu yang telah membuka pintu2 utk musuh2 Allah ini menentang agamaNya??


Aku juga teramat sedih dengan pihak pemimpin yang mengaku membawa imej islam yang hanya duduk berdiam diri di sofa mahal.


Tidak sensitif kah mereka dengan isu ini? Kenapa forum seperti ini diluluskan tetapi forum yang mengajak manusia untuk kembali ke norma2 asal kehidupan disekat?


Tentu Rasulullah sedih melihat situasi ummah hari ini. Analoginya, forum ini adalah PERANG AHZAB. Musuh bergabung tenaga untuk mengalahkan Islam. Namun, tentera Islam pada hari ini tidak layak untuk dianalogikan sebagai tentera islam dalam Perang Ahzab tersebut. Walaupun jumlah mereka sedikit, namun jiwa mereka kental. Cukuplah hanya Allah dan Rasul sebagai pembela mereka.


Bagai langit dan bumi, tentera islam hari ini, leka dengan duniawi. Inilah bahana PLEURALISM. Menyamaratakan semua agama. Perlu bersikap terbuka.


Benar, Islam bukan paksaan. Tetapi islam bukan satu agama yang mudah diperkotak katik, dikambinghitam atau digula-gulakan.


Bilamana ada musuh menghina, Islam perlu bertindak. itulah FLEXIBILITY islam. Sebab itu turunnya ayat JIHAD.


Syukran kepada pemuda PAS yang sanggup turun mengacaubilaukan forum tersebut. Bukan mahu menunjuk "kehodohan" Islam, tetapi sekadar 1st WARNING untuk mereka2 yang berniat untuk meremehkan Islam.

1 comment:

Islamische said...

Salam,

ana sense the urgency, dan faham the adrenalin...tp do we understand the true isu of the forum.

Bagi ana, adakah kita tahu knp berlakunya forum tu?? among others is because kita tak pernah visit our perlembagaan dan berdialog on isu mahkamah syariah vs civil ni...it is not perfect and menimbulkan konflik kadang-kadang (bukan nak sebelah mana2...tp seek to understand first before being understood)

Jgn sebab kita semangat, semua nak main hentam, itu yg kadang-kadang agak susah juga PAS dlm meneraju dakwah ni...even sampai sekarang draft negara islam belum keluar-keluar lagi...bukan nak condemn tapi sebagai nasihat...dakwah kita masih tak jelas...or kita dah rasa orang non muslim dah faham dah?

Another thing, the forum is in closed door...although !!!SALAH!!! juga depa (bar council) tak ajak yg bukan liberal ke forum ni, tp maybe juga salah kita yg tak mudah didekati...fahami konsep dakwah secara baik, nescaya bukan semangat yang memandu tapi kefahaman yg sebenarnya

Knp dlm mode perang nie? sedangkan dakwah belum diluaskan dan diperhebatkan... pernah baca nie?? http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=90089&mode=thread&order=0&thold=0

Fahami uslub dakwah melalui usrah dan tarbiyah...saya rasa saudari ada mengikuti sistem usrah yang sepatutnya membina kekemasan al fahmu ini bukan??... Insyaallah lebih hebat dan kemas kita akan menjadi kelak

Satu nasihat seorang muslim kepada muslim yang lain...Afwan

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...