Monday, October 20, 2008

Kerana Vlaricella Zoster

Tadi dapat mesej drp angah. "Nurse anje, angah tiba2 kene chicken pox balik dari camp. dapat MC seminggu. Angah balik ganu malam ni. huhu....."

Kali ini, seagak saya, sudah 6 orang sahabat saya dijangkiti chicken pox. Hanya dalam tempoh 2 bulan. Nampaknya, virus ini sangat agresif. Alhamdulillah, setakat ini, saya sihat wal'afiat. Orang tua2 kata, kalau waktu kecil kita dah kene, besar2 xkan kena dah. Betul ke??

Menurut apa yang saya blajar, betullah, secara teorinya. Sebab, bila kita dah kene penyakit ni, immune system kita akan ingat dan kenal akan virus ni. Jadi, jika dia serang lagi, immune system kita akan terus lawan balik sebab dia dah kenal siapa musuh dia. HEBAT KAN CIPTAAN ALLAH?....

CHICKEN POX...APAKAH???

Cacar air atau nama glemer CHICKEN POX ialah sejenis penyakit yang sangat mudah berjangkit. Ia disebabkan oleh kuman virus (Vlaricellazoster). Hampir semua kanak-kanak akan mendapat penyakit ini. Dalam masyarakat Melayu penyakit ini umumnya dikenali sebagai demam campak.

Cara ia merebak

Cacar air yang mudah berjangkit ini merebak dari seorang ke seorang melalui bersin, batuk, pakaian yang tercemar dan sentuhan ke atas lepuh yang pecah. Gejalanya akan timbul dalam masa 7-21 hari selepas seseorang itu terdedah kepada kuman penyakit ini.

Gejala

Pada lazimnya cacar air tidak menimbulkan sebarang gejala sehinggalah munculnya bintik-bintik ruam atau campak. Sesetengah kanak-kanak akan terasa letih, demam, batuk, selsema dan mengadu sakit perut sehari atau dua hari sebelum ruam yang merah dan rata ini muncul.

Kemunculan Ruam

Biasanya ruam bermula di kulit kepala, muka dan belakang . Tetapi ia juga boleh merebak ke mana-mana permukaan badan. Ia jarang dilihat di tapak tangan atau tapak kaki. Ruam yang timbul adalah lebih kecil dari saiz biji jagung. Ia kadang-kala kelihatan berkerak dan boleh juga timbul di dalam mulut, di atas kelopak mata dan di bahagian kemaluan.

Dalam masa beberapa jam sahaja, bintik-bintik merah ini akan bertukar menjadi lepuh yang kelihatan jernih dan sangat gatal. Lepuh ini menyebabkan mangsanya rasa teramat gatal. Apabila anak anda menggaru, lepuh ini akan pecah dan mengeluarkan cecair. Ia kemudiannya akan kering dan menjadi keruping yang keras. Dalam tempoh kira-kira 2 minggu keruping-keruping ini akan tertanggal. Memandangkan ruam-ruam ini terus keluar untuk selama 2 - 6 hari, bintik-bintik merah yang baru sering kelihatan muncul di samping keruping lama.

Sesetengah kanak-kanak hanya timbul beberapa bintik ruam sahaja di badannya, manakala yang lainnya adalah lebih menyeluruh.

Komplikasi

Lazimnya, komplikasi jarang berlaku. Walau bagaimanapun, cacar air kadangkala boleh menyebabkan penyakit Ensefalitis (lkeradangan otak), Meningitis atau Pneumonia (keradangan paru-paru). Kanak-kanak yang menghidapi kanser atau mereka yang mengambil ubat-ubatan tertentu yang boleh mempengaruhi sistem daya tahan melawan penyakit (sistem imun) merupakan golongan yang berisiko tinggi untuk mendapat komplikasi tertentu akibat cacar air ini. Tetapi, masalah yang paling besar yang dihadapi oleh ibu bapa apabila anak mereka mendapat cacar air ini ialah jangkitan kuman pada lepuh-lepuh tersebut.

Pemulihan

Kebanyakan kanak-kanak akan pulih dalam masa kurang dari 2 minggu.

Rawatan

There is no evidence to support the effectiveness of topical application of calamine lotion, a topical barrier preparation containing zinc oxide in spite of its wide usage and excellent safety profile.[9] It is important to maintain good hygiene and daily cleaning of skin with warm water to avoid secondary bacterial infection.

If exposure to varicella in certain 'at risk' populations is confirmed (immunosuppressed individuals, pregnant seronegative women, neonates), anti-varicella zoster immunoglobulin may be given prior to onset of disease symptoms.

Infection in otherwise healthy adults tends to be more severe and active; treatment with antiviral drugs (e.g. acyclovir) is generally advised. Patients of any age with depressed immune systems or extensive eczema are at risk of more severe disease and should also be treated with antiviral medication. In the U.S., 55 percent of chickenpox deaths are in the over-20 age group, even though they are a tiny fraction of the cases.

Pencegahan

Sejenis vaksin telahpun dijumpai untuk mencegah penyakit cacar air yang dipanggil Vaksin Virus Varicella Zoster . Vaksin ini boleh diberikan kepada kanak-kanak yang berumur 12 bulan ke atas, remaja dan orang dewasa yang belum lagi mendapat penyakit ini. Adalah penting untuk memberi imunisasi ini kepada remaja dan orang dewasa yang belum mendapat penyakit cacar air, kerana jika jangkitan ini berlaku di kalangan golongan tersebut keadaannya adalah lebih teruk.

Dapatkan maklumat lanjut dari doktor atau anggota kesihatan mengenai perkara ini. Wanita hamil yang tidak pernah mendapat cacar air dan belum penah mendapat imunisasi perlu menjauhkan diri mereka dari jangkitan ini kerana ia boleh memudaratkan bayi di dalam kandungan.

Penjagaan sendiri

 • Matlamat utama penjagaan adalah untuk memberi keselesaan pada anak anda dan mengurangkan rasa gatal yang dialami. Jika tidak, anak itu akan menggaru keruping tersebut dan mendedahkannya kepada jangkitan cacar air seterusnya (sekunder) serta meninggalkan parut yang dalam.

 • Galakkan anak anda supaya tidak menggaru keruping tersebut. Biarkan ia sibuk dengan aktiviti-aktiviti lain.

 • Mandikan anak anda dengan air sejuk tanpa menggunakan sabun setiap 3-4 jam sekali untuk 2-3 hari pertama jangkitan (15-20 minit setiap mandian). Lapkan hingga kering dan jangan menggosoknya.

 • Rendam kain ke dalam air sejuk dan tuam di bahagian yang gatal.

 • Sapu losyen Calamine untuk melegakan gatal-gatal buat sementara.

 • Potong kuku anak anda untuk mengelakkan jangkitan disebabkan lepuh yang pecah. Menggaru ruam berkeruping itu akan meninggalkan parut yang kekal.

 • Sarungkan tangan bayi anda dengan stokin kain kapas jika ia didapati menggaru kudis-kudis tersebut.

 • Basuh tangannya 3 kali sehari dengan sabun anti bakteria untuk mengelakkan jangkitan pada lepuh yang pecah.

 • Tenteramkan anak anda dan pastikan ia tidak terasa panas. Kepanasan dan berpeluh akan menyebabkan kegatalan bertambah teruk. Jauhinya dari cahaya matahari kerana lebih banyak ruam cacar akan timbul pada kulit yang terdedah kepada matahari.

 • Berjumpa doktor dan pegawai farmasi jika kegatalan bertambah teruk dan mengganggu tidurnya.

 • Berikan anak anda parasetamol untuk melegakan demam.
  [Catatan: Jangan beri aspirin atau apa-apa jenis ubat yang mengandungi bahan Salisilat kepada mereka yang berumur 19 tahun ke bawah, melainkan atas nasihat doktor. Ini kerana ia dikaitkan dengan Sindrom Reye (satu keadaan yang sangat merbahaya).

 • Berikan makanan yang lembut dan cecair sejuk jika terdapatnya kudis di dalam mulut. Jangan beri makanan bergaram atau buah oren kerana ini akan merengsa dan mengganggu kudis-kudis itu.

 • Berikannya air garam suam untuk berkumur (1/4 sudu teh garam kepada 4 aun air) bagi melegakan gatal-gatal di dalam mulut.

 • Tenteramkan anak anda bahawa ruam-ruam itu tidak serius dan pasti akan hilang dalam masa seminggu-dua.

Berjumpalah doktor jika....

Anak anda dijangkiti cacar air dan :

 • Mengalami sakit kepala, muntah-muntah, sensitif kepada cahaya yang terang, sering mengantuk atau menjadi keliru. Ini mungkin merupakan tanda-tanda keradangan pada otak (Ensefalitis).

 • Mengalami masalah pernafasan dan mula batuk. Ini mungkin menunjukkan jangkitan pada paru-paru.

 • Kulit menjadi sakit, hangat dan merah atau ruam cacar pecah dan berair. Ini mungkin disebabkan oleh jangkitan kulit yang serius.

 • Demam melebihi 38.890C yang berakhir lebih dari 2 hari.

 • Gatal-gatal yang teruk dan tidak hilang setelah diberi rawatan di rumah.

 • Terdapatnya ruam cacar di dalam mata.

 • Ruam masih wujud selepas 2 minggu. Ini mungkin bukan cacar air tetapi boleh jadi masalah kulit yang lain.

No comments:

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...