Friday, February 27, 2009

Hikmah Sang Balqis

Menjadi pemimpin bukanlah perkara semudah kata2. Melunaskan segala janji manifesto bukanlah sesenang memetik jari... (nak petik jari pun susah kalau kulit tangan licin)...

Itulah hidup seorang pemimpin.

Semua orang ialah pemimpin.

Ciri2 kepimpinan banyak disebut dalam alQuran. Kisah sebelum zaman Nabi Muhammad SAW juga ada menceritakan kisah kepimpinan. Bagaimana Nabi Daud memimpin, bagaimana anakanda Nabi Daud, Nabi Sulaiman dapat menguasai makhluk selain drp manusia, juga bagaimana kisah seorang ratu memimpin komunitinya juga diserapkan di dalam Kitab Allah yg mulia itu.

Balqis, kau bijak dalam menilai dan membuat pemilihan
Di antara yang sementara dan yang kekal buat selamanya
Keindahan dunia yang hanya pinjaman untuk seketika
Atau kebahagiaan hidup di akhirat yang dijanjikan-Nya

Sikap sang Ratu patut diteladani
Baginda sang ratu mengutamakan pandangan pembesar, pemimpin kaum dan rakyat jelata sebelum menitahkan sesuatu. Daulat sang ratu terletak di atas restu, suara, pendapat, pandangan rakyat yang mewakili jiwa, ruh serta pemikiran bangsa.

Baginda tidaklah sesuka hati membuat keputusan tanpa merujuk orang-orang di sekelilingnya terlebih dahulu. Sikap dan pendirian ini sangat Islami dan cenderung ke arah pendirian Tauhid walaupun baginda sang ratu bukannya memeluk agama Tauhid. Allah s.w.t merakam pendirian Balqis ini sebagai contoh teladan kepada raja-raja dan pemerintah.

Kedua, dalam fikiran ratu sudah tersemat andaian dan sepekulasi bahawa raja-raja zalim akan selalu merosakkan negeri lalu menyebabkan orang yang paling mulia menjadi hina-dina.

Dengan penuh hati-hati, walaupun diasak oleh para pembesar untuk berperang, maka Balqis tetap menolak saranan supaya kerajaannya berperang dengan kerajaan Sulaiman. Baginda bimbang nasib rakyat jelata yang lebih banyak terkorban.

Lalu baginda ratu memilih jalan perdamaian dengan mengirimkan hadiah sebagai cara melihat tindak-tanduk Raja Sulaiman apabila melihatkan hadiah-hadiahnya yang serba mewah dan barang perhiasan yang berkilauan bak mutiara itu.

rujuk surah an-naml (30-35)


Sikap musyawarah inilah yang perlu dicontohi...

No comments:

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...