Wednesday, April 08, 2009

W880i & Nokia 2310



Sony Ericsson W880i dan Nokia 2310 saya hilang!

Bangun pagi tadi, jam dinding 5.50am. Terus keluar dr bilik, ke bilik air mengambil wudhuk. Sebelum keluar, pintu bilik terkunci. Bermakna room mate saya mengunci pintu itu sebelum tidur semalam.

Balik dari bilik air, terus masuk bilik. Tiada apa2 kejadian yang pelik berlaku.

Ketika kemaskan katil, perasan sony ericsson w880i tiada atas katil. Mungkin jatuh bawah katil, saya husnu zhon.

Jam 6am.

Sepatutnya sony ericsson w880i itu akan berbunyi kerana saya telah set alarm clock pukul 4 am dan 6am.

Saya mula mengingati..Ya, pukul 4am tadi, ia berdering. Roomate saya juga mendengarnya. Bermakna ia masih di sini pd saat itu. Kalau terjatuh sehingga ter switch off, alarm clock tentu akan berbunyi juga.

Pelik.

Saya jengah sisi katil. Tiada.

Saya ke meja study. Dan saya terlihat earphone nokia 2310 tersengih di bucu meja. Mana nokia 2310? Semalam saya pasang earphone pada nokia 2310 kerana saya selalu mendengar ikim.fm menggunakan nokia 2310.

Saya mula gusar.

Solat subuh dulu.

Selepas itu, terus saya kejutkan yayan. Ingin pinjam telefon dia, utk miskol sony ericsson w880i.

"The number you have dialed....."

Oh...tidak...

Subuh makin berlalu dan saya terus berjumpa khairani, tiq dan ain.

Memang kedua hp saya telah hilang..dicuri ketika saya ke bilik air, mungkin...

Saya merasa sangat geram. Saya cuba pujuk diri utk sabar dan tabah, lebih2 lagi, saya ada peperiksaan petang ini.

Jika saya dapat org itu, saya mahu potong tangannya...Sanggup dia buat begitu pada saya yang miskin ini....

21 comments:

sue_anne885 said...

tentu peritkan apabila brg kite ke curi...pernah jugak berlaku pada sy..hbag kena curi ketika sy solat asar di surau..org pom sanggup mencuri walaupon dalam surau...

ANIEMZ said...

sabar ye kak ruby.. ade hikmah la tu disebalik kehlgan handphone tu.. dugaan exam tu.. walaucamne pun, sabar byk2..

Syeikhulislami said...

orng miskin xdpt plk nk beli hp w880i.
Ade hkmahla tu.Dpt beli hp baru,walapun xsmhal yg hlng tu..

Rubiah Ismail said...

ye...saya sedang bersabar..cuma saya sedih krn semua no contact org2 penting termasuk parent saya, tiada dlm simpanan saya skrg...

Azan Subuh said...

anje...terkejut dgr berita ni..pagi tadi pun di blok angah,bilik kak es dimasuki pencuri. 2 dompet dan 1 broadband hilang...

sape la yg buat keje gini musim exam semester ni...minta2 dia dapat hidayah..sabar ye nje, ada rezeki jumpa balik.

MDFarid said...

Salam...

Kesian sama kamu ya..sabarlah..sedih benar bunyinya. Kenapa sampai pakai dua hanset yang mahal-mahal? beli yang biasa-biasa. Dan paling penting, simpan dan jaga elok2..bukan senang nak beli walaupun kita dapat biasiswa ataupun pinjaman.

jarul said...

bertabah ye anje! nnti kta buat operasi menangkap burung hantu =)

Rubiah Ismail said...

sebenarnya, sony ericsson w880i itu ialah hadiah pemberian drp abang saya, sempena saya mendapat dean list masa tahun pertama. dan nokia 2310 berharga rm180..saya beli dgn duit gaji saya yg saya simpan semasa mengajar jadi guru ganti di smk puteri...sangat sayangkan mereka (w880i & 2310)

Syeikhulislami said...

Kesian pulak.Mmg 1 ujian yg amat besar bila brngn kita dicuri.Teringat masa duk di Smaasza dulu.Bila duit hilang.Akhirnya dapat tahu roomate sndiri punye keje.

Sbb tulah Islam tetapkan had untuk kesalahan mencuri ni,potong tangan.Setimpal dengan kesedihan mngsa dan pengajaran untuk orang lain.

Chanana said...

kak ruby cyg.. jgn nanes k.. bace al-haq byk2.. kut2 jumpa nnt..em.. skrg ni duduk kat bilik pun tak selamat

3p4h said...

Ya ampun.... Knp makin mjadi2 kes curi kt dlm mahallah 2? Astaghfirullahal Azhim...

Rubiah Ismail said...

itula...i think pihak atasan should take an action...erm, jom kita tubuhkan rukun tetangga..

Cucu Dagang (CD) said...

banyak2kan bersabar di atas ujian dan dugaan yang semstinya ada hikmah di sebaliknya ini..insya Allah rabbina ma'aki!

Anonymous said...

biah,,,,,,,sy bersimpati ngn kamu,,huhu bertimpa2 masalaj

RdhanZ said...

Assalamualaikum.

Alahai.

Tak tahu ayat apa yang lebih sesuai diucapkan.

InsyaAllah, Allah akan ganti yang lebih baik!

Anonymous said...

saya sangat geram dengan orang yang sanggup mencuri hasil lelah orang lain...usaha lah sikit...

Anonymous said...

bodohhhhhhhhhhhhhh punya pencuri,saya jumpa siaplah,berdarah hidung nanti..hahhahaha

humm said...

takziah ye ruby. mesti ade hikmah di sebalik semua ni. tetibe teringat waktu dua2 laptop kite dicurik. huhu... sabar ye, dik

Fish~ said...

bile ditimpa musibah..barulah kite dpt merasakan kasih syg shbt2 kite kan k.bell..?ade hikmah sbenarnya..~

momo said...

salam takziah buat kak rubiah..moga kesabaran akak mendapat ganjaran kelak..Nampaknya di mana2 pun ada pencuri..even uia..kalau saya lah di tempat akak..mesti dah menangis punya..

hidayah said...

sabo2..ujian.doakn pncuri tu dpt hidayah

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...