Tuesday, May 05, 2009

Eat Right for Your Type


Konsep "Eat Right For Your Type" ialah berdasarkan research yg dibuat oleh Peter D'Adamo

Type A: dinasihatkan makan buahan dan sayur (tinggi carbohidrat/ rendah lemak) kerana adalah lebih tebal berbanding jenis darah lain, immune system yg agak sensitif, dan dinasihatkan kurangkan mengambil dairy products, lemak haiwan dan daging. Darah jenis ini berisiko tinggi mendapat penyakit jantung, diabetes dan kanser.

Type B : dinasihatkan makan makanan yg seimbang (buahan, sayur, bijirin, ikan, hasil tenusu, daging ttp jika boleh, kurangkan ayam). Darah jenis ini mempunyai peluang utk mengatasi penyakit seperti jantung dan kanser.

Type AB: dinasihatkan agar banyakkan sayur dan sesekali makan ikan, daging (tidak termasuk ayam) dan hasil tenusu.

Type O : dinasihatkan makan makanan tinggi protein (daging merah), rendah carbohydrates dan kaya buahan dan sayuran. Jenis ini harus hadkan pengambilan gandum, jagung kekacang dan hasil tenusu. Type O berisiko tinggi mendapat hypothyroidism, ulcer perut.

5 comments:

Muslimahsolehah said...

terima ksh atas info yg diberi

hidayah said...

yg ni pn kbetuln gak,jika benar pakar sungguh saintis ni mgkaji jenis drh..apepn semuanya dlm kuase Allah.

2 thn leps sy kne anemia(kurg drh merah)jd rs cpt letih n mgantuk,tgh bminat bljr ni,tibe2 mata terpejam dgn sendiri,memg ade mslh kksihtn rupenye,alhamdulillah shbt yg byk bri info tntg anemia ni sebb shbt dia dlu penh kne n sarankn sy gi jmpe doktor,sy bimbg pd mulenye tp rupenye bukn lah penyakit yg berbahaya,sebab blh di kwl.

akhirnya benar sebb nk derma drh ms tu x leps,nurse kata sel drh merh kurg,dia pesn mkn byk daging,hati n sayur bayam n yg dpt mhasilkn drh.
jumpe doktor,doktor bg vitamin yg dpt mbntu hasilkn drh merah.

memg pn xsuke mkn dgg,slama ni beljr je sains tntg mknn,tp x alert sume ni..takut gemuk mkn daging,pdhl mkn dlm kuantiti yg dplukn tidk mdtgkn mudarat.sy pn pastu mjaga la bab2 mknn ni,skg baru nak biasekn diri mkn buah2an..trutamanya vitamin c yg tbuh bdn kita xdpt hasilkn.

vitamin c klu lbh pgmbiln nya blh mudarat x?? sp tahu? cari tenet stakat ni xjumpe lg.

good effort,pasni mcm rajin je jenguk blog tintasalsabila ni,byk info n blh la drop komen jika nk bkongsi. :) thanks.

ami mahzar said...

kt umah kak bleh kata ayam sentiasa ada.. jd tibai skali le.. nk boikot ayam pun kene pikir bekali2. mcm le pilihan lain lebih murah...
nanti buat le posting ttg alergi kulit. nk tau lebih mdlm dlm versi yg mudah faham. thanks.
kak slalu kulit alergi..mcm ade kaitan ngan mkn ayam, seafood.. ingat dulu masa ngandung jer kulit jd gitu. ni ank nk masuk 7 bulan pun, kulit mak blum pulih sepenuhnye...

Mohd Nuruddin bin Mohamed said...

kakak ku yang rajin membaca dan update.. Nak wat contoh ni.

ojousufi said...

arigato ne anje..

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...