Monday, November 15, 2010

Blogger Aktif! Amaran Bahaya!

Salam hari isnin.

Semenjak 2 hari ni, internet lembab sangat. Nak blogwalking pun rasa macam naik geram dengan keadaan internet yang sangat lambat berjalan lebih lambat dari kura2 ni.

Bayangkan, nak masuk 1 blog, perlukan masa lebih dari 5 minit.

Tetiba, rase lenguhnya jari jemari & tangan ni.



Carpal Tunnel Syndrome!
Oh, katakan ini semua tidak benar!!

Yes, Carpal Tunnel Syndrome (CTS) memang biasa berlaku pada blogger tegar
(Oh, saya bkn bermaksud mengaku saya blogger tegar)..

Maksudnya ialah ia biasa berlaku pada org yg banyak mengguna komputer.
Sebab bila kita menaip, kebanyakan akan menekan di kawasan urat saraf tengah tapak tangan.
Macam gambar kat sini.

Maka, mereka akan berasa sakit dan paling teruk rasa kebas di bahagian warna biru ni.

Bila dah teruk sangat, memang akan jadi simptom lumpuh bahagian tersebut.
Rawatannya, tak lain tak bukan ialah pembedahan!



Tapi, kita masih ada cara utk elakkan CTS berlaku.

Banyakkan exercise tangan =)


13 comments:

Wan Gerrard said...

nice info ^_^v
takut la pulak..huhu

Hafizul Amin said...

waa..!! menarik.. bahaya jadik blogger tegar dan aktif nih.. haha

~Athirah's Aunty~ said...

wan gerrard & hafizul amin: berhati2 yer....selalu buat exercise tangan...hafizul amin, jgn tau amik darah org jer...hik2

perindu_خلافة said...

owH sebelum ni cuma taw,
CTS stand for Computer n Theoritical Scince, heheh
ari neyh blaja sesuatu yg baru plak, thanx ^_^

aima in luv said...

ngerinya gmbr pembedahan tngan 2...
terasa ngilu..
takut!!!!

Amni said...

euuuuuuwwwwwww,... geli tengok tangan tu kena bedah. oph!

mamasue said...

huhuhu..scary....nak excercise tgn tu sng,smbil blogging,smp nyumbat...so tgn kene gerak2 amik mknan..=)

~Athirah's Aunty~ said...

perindu: byk lagi abbreviation yg ada dlm medical field ni....kdg2 kite selambe je guna abbr tu..tp tgk2 dlm medical term, pelik plak nama penuhnya...hik2

~Athirah's Aunty~ said...

aima & amni: ini bukan tangan manusia sebenar..hik2

~Athirah's Aunty~ said...

mamasue: pun boleh exercise tu...tp, jgn sampai bertambah berat badan! hik2

Tun HaTTa said...

takutnyerr...kene bersenam selalu nihhh

Anonymous said...

I really like your site. Excellent content. Please continue posting such profound cotent.

Anonymous said...

А! Ini masalah saya benar-benar dipecahkan, terima kasih!

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...