Sunday, November 07, 2010

Salahkah Menjadi Cacat?

Salam buat hamba2 Nya yang sentiasa berusaha menyemai cinta.

Sedang menyaksikan filem "Pensil"
Sudah kali ke berapa sy tgk cerita ni.
Tetap tak jemu.
Air mata tetap mengalir.
Memang patut lah cerita ni menang anugerah.
Skripnya pun sgt mendalam.


"Sabar...Allah bagi rezeki pd manusia mcm air hujan. Semua org dapat.." teringat skrip nenek Badrul.

Sedih.

Sy punyai seorang abg. Keadaan beliau sama seperti Badrul.
Ketika sepupu angkat Badrul membuli beliau, saya terfikir, apakah abg sy juga menerima nasib yg sama di luar rumah?

Pandangan masyarakat

Masyarakat memandang,
Orang yg istimewa (disabled) ini sebagai org yg tidak normal.
Bila sesorg tidak normal, maka mula lah mereka memandang dgn pelik.

Mereka akan pandang golongan ini sbg golongan yg tidak berupaya.
Yang hidupnya perlu pd pergantungan org lain.
Maka
Ada sesetengah yg cuba mengambil kesempatan
(Dlm Pensil, sepupu angkat Badrul merompaknya di tengah jalan, ibu saudara angkatnya mengadu domba pd ibu angkat Badrul)

Tidak
Sebenarnya mrk tdk mengharapkan kita simpati.
Mereka tidak perlukan simpati drp kita sedikitpun.

Mereka mahu berdikari.
Tapi masyarakat sentiasa memandang enteng.

Terima mereka seperti mana kita menerima manusia yang normal.
Kerana mereka tidak pernah minta utk dilahirkan sedemikian.
Bantu mereka utk berdikari.
Jangan ambil kesempatan terhadap mereka!


4 comments:

incik said...

slm..
masyarakat kurang terdedah dengan mereka,jadi kebanyakannya ramai bertindak negative..
meski saya tak pernah punya saudara disabled,tapi saya belajar tentang orang disabled mainly in my course..saya faham perasaan tu..insyaAllah..saya dan rakan-rakan akan cuba sebaik yang mungkin utk increase awareness community kita dgn aplikasikan apa yang kami belajar.
kami x sehebat mana,tapi kami akan berusaha bersama2.insyaAllah..

~Athirah's Aunty~ said...

wsalam.alhamdulillah...moga kita sama2 berusaha ke arah mencipta "friendly environment"

iNtuisiiNsurgeNsi said...

lihatlah dari segi dimensi yang berbeza,nescaya kita akan pelolehi kelebihan org2 yg 'disable' ini..=)

Nur Qistina said...

cerita pensil memang sedih sangat..banyak pengajaran yg boleh diambil daripada cerita tu..

betul..sebenarnya mereka juga punya keinginan untuk hidup berdikari sama macam insan normal yang lain..

apapun, bersyukur kerana kita dilahirkan sempurna..

Thanks for coming!
Have a read, blogwalk and so on! =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...